jestem za, kwestia ceny.
zakup RS-a - prośba o poradę
Zwiń
X
-
zakup RS-a - prośba o poradę
Witam wszystkich. Niedawno trafiłem na to forum i już mi się podoba.
Ostanio mam fazę na kupienie sobie nowego samochodu. Wcześniej miałem Puga 309 1.9D (kupiłem od ojca), 306 1.6 (mój 1-szy dream-car kupiony w komisie i sprzedany po 9 miesiącach po pełnym odkryciu jego burzliwej przeszłości), a teraz jeżdżę Xsarą II 1.6 (110KM) prawienówką - kupioną z przebiegiem 1500 km z floty dealerskiej (znajoma w Citroenie pracuje). Czyli frańczuszczyzna po całemu. Może dlatego, że mam siostrę we Francji i kiedyś często do niej jeździłem.
Obecnie jestem na etapie kupowania sobie dream-cara - mojego samochodu marzeń, czyli wreszcie samochodu zupełnie bez żadnych kompromisów. Nowego, i "takiego, jak chcę". Xsarę kupiłęm jako samochód "którego nikt nie rąbnie spod bloku", P306 "bo to była okazja", P309 "bo ojciec się pozbywał" - czyli raczej marzeń nie realizowałem. teraz mam dom z garażem i zdolność kredytową, i mogę wrescie zakupić sobie dokładnie taki samochód, o jakim marzę, a nie do zakupu jakiego zmuszają mnie okoliczności.
Albowiem azaliż bądź wszystko zaczęło się od tego, że w Xsarze nie mam klimy i właśnie moje małe dzieci osiągają wiek, w którym możnaby zacząć gdzieś z nimi jeździć (2.5 + 10/12 lat), więc trzeba by trochę zmodernizować flotę. Moim marzeniem było zawsze mieć "duży samochód" z "dużym silnikiem". Ze względu na moje francuski inkinacje pierwsze spojrzenia skierowałem oczywiście na Puga 407 SW. No i oczywiście była to miłość od pierwszego wejrzenia. Jeszcze parę dni temu byłem całkowicie zauroczony i wkręcałem się, na takeigo powiedzmy z silnikiem 2.2 HDI 170 KM 370 NM / 1500 rpm 8.7 s 0-100 vmax 225. Niestety zacząłem czytać co też o nim piszą w internecie. I choć w w polsko-języcznym było w miarę okej - ze dwóch dyżurnych malkontentów i garstka zadowolonych ludzi, to jak już trafiłem na forum niemieckie i poczytałem ilu koleśom z D ta moja "pierwsza miłość" złamała serce, to się trochę podłamałem. Tym bardziej się podłamałem, że z obecnie produkowanych to nie widzę samochodu, który by mi się aż tak podobał, jak 407. Generalnie moja selekcja przebiegała tak: fiat i ford - wiadomo ile jest "wort", C5 - brzydki, laguna - jakoś wygląd mnie niekręci pozatym ponoć sypie się, Avensis - dla starych dziadków, pozatym wygląda jak czołg sherman, Accord - dla "złotych bab" Tourer wygląda jak parowóz, A4 - za drogie, Passat - kradną, Saab, Volvo - zero związku emocjonalnego. Ostatecznym gwoździem do trumny był mały bagażnik puga-kombiaka .
Wreszcie trafiłem gdzieś na opis Octavii II RS TFSI kombi. I to było to - obejrzałem zdjęcia, poczytałem co ludzie piszą, obejrzałem klipy na youtube z dobrym widokiem obrotomierza i stwierdziłem, że to jest samochód który mi pasuje. Ma giganyczny bagażnik, silnik z kosmosu, bardzo fajne zegary, klimę, xenony i w dodatku kompletnie nie rzuca się w oczy, czyli to co lubię. Pozatym nieźle jest już zhackowana i dużo informacji do znalezienia w Internecie. Stara i sprawdzona konstrukcja. Dobre wyposażenie.
Jeżdżę raczej szybko - teściowie i rodzice nie lubią ze mną jeździć - żona jest przyzwyczajona. Parę razy w roku jedziemy gdzieś dalej. Na trasie typu Wa-wa Elbląg, Wa-wa Kielce - raczej rzadko ktoś mnie nie wyprzedza. Kiedyś z żoną jeździliśmy dużo po campingach w Europie (Francja, Włochy, Hiszpania) i jak dzieci za 2-3 lata okrzepną, to pakujemy namioty i znowu ruszamy. Ale najpierw pewnie pojeździmy po polsce. Pracuję w domu i nie jeżdżę do pracy. Jeżdżę głównie Puławską do Wawy i po Mokotowie, do centrum się nie zapuszczam, w dodatku góra 2-3 razy w tygodniu po 50 km. Też raczej na czele watahy ruszającej spod świateł. Lubię sobie jechać pierwszy i widzieć całą drogę, a te samochody za plecami mieć już "rozwiązane". Uprawiam czasem drobny streetfighting (od świateł do świateł) ale raczej po to żeby zmusić do podjęcia decyzji tych prezesów w volvach, albo żeby zobaczyć jak porsche się oddala, albo jak ktoś się chce ewidentnie ścigać albo nie daj boże jest niekulturalny i nie wpuszcza, jak kulturalnie proszę (migaczem). Generalnie jeżdżę mało, to dlatego że mam dużo pracy, ale jeszcze nie zdziadziałem.
No i ponieważ jeżdzę mało, to mogę sobie pozwolić na TFSI, choć trochę martwią mnie przebiegi 250-400 km na baku. Ponieważ żona dostanie Xsarę na wyłączność, kupuję samochód tak na prawdę tylko dla siebie, czyli nie do codziennej eksploatacji, tylko na weekendy. Generalnie to będzie mój samochód do pieszczenia i delektowania się.
Ostatnio lubię robótki ręczne i tuningowałem sobie samochód RC, więc pewnie z czasem kiedyś zacznę sobie "robić przy prawdziwym samochodzie" (jak się gwarancja skończy).
Na razie mam kupę roboty (duże zlecenie) i research prowadzę tylko w mediach wirtualnych. Od 2 tyg nie mam czasu żeby wyjść z domu i przejechać się po mieście. Może w ten weekend mi się uda i wreszcie sobię pomacam sobie O II. Żonie się podoba, wizualnie, no i że to skoda, że się nie rzuca w oczy i że się nie psuje i pewnie części tanie, bo to skoda. Żona przyzwyczajona do przyspieszeń i raczej niecierpliwa tak jak ja i dziadki emeryty zagracające szybki pas też wywołują u niej słowotok, więc chyba RS-a zniesie. Teściów i rodziców najwyżej dalej będę woził Xsarą.
Czyli wszystko chyba pasuje...
No i to tyle tytułem przydługiego wstępu, a teraz tytułowa prośba o poradę:
Mam parę pytań do was
1. ile litrów wlewa się do baku w O II? Wychodzi mi 'tak na oko' że 47, co nie?
2. gdzie najlepiej w wawie szukać RS-a TFSI. Z tego co się zorientowałem, to chyba nie wszyscy dealerzy skód takowe oferują. Polecacie jakichś elastycznych delarów? Gdzie mogę sobie pomacać i się przejechać? Sinclan trochę daleko, ale chyba teraz przez Siekierkowski tam łatwo dojechać?
3. Korzystał ktoś z usług "POL-MOT Auto Sp. z o.o. Filia 2 ul. Gruchacza 39"
4. mam 50% zniżki na OC/AC - jakiej stawki procentowej za pakiet dla tego samochodu mogę się spodziewać?
5. czy ktoś korzysta z ASO w Piasecznie (Rowiński Waldemajer)?
6. Chciałbym kupić auto z takimi dodatkami- łot du ju sink?
a. zamiast alarmu - miślocka - alarm wplotę gdzieś niezależnie, chyba że jest dealer, który robi "niefirmowe" alarmy
b. tempomat - jeśli pozwala on ustrzec się jakoś ustrzec przed przekraczaniem 50 km/h w ter. zab. i złapaniem przez miśki
c. tylne szyby SUNSET - ciemniejsze (za 600 PLN warto, czy lepiej se potem okleić)?
d. i co to jest ten SUN SAFE GLASS i czemu takie to drogie?
e. koła zimowe + opony (stalowe felgi - ale jaki wymiar i jakiej marki gumy - na razie jeżdżę oczywiście na Michellinach i mi się podobają)
f. czy są jakieś fajne/atrakcyjne cenowo radia w ofertcie skody, czy lepiej samemu sobie zamontować (umiem).
g. kolor - czarny
przepraszam za rozwięzłość (taki mam styl) i dziękuję z góry za odpowiedzi
-
-
Witaj odpowiem tylko na kilka pytan, w ktorych mam wiedze :roll:
Zamieszczone przez miecz4. mam 50% zniżki na OC/AC - jakiej stawki procentowej za pakiet dla tego samochodu mogę się spodziewać?
Zamieszczone przez mieczb. tempomat - jeśli pozwala on ustrzec się jakoś ustrzec przed przekraczaniem 50 km/h w ter. zab. i złapaniem przez miśki
Zamieszczone przez miecze. koła zimowe + opony (stalowe felgi - ale jaki wymiar i jakiej marki gumy - na razie jeżdżę oczywiście na Michellinach i mi się podobają)
Zamieszczone przez mieczf. czy są jakieś fajne/atrakcyjne cenowo radia w ofertcie skody, czy lepiej samemu sobie zamontować (umiem).
Zamieszczone przez mieczg. kolor - czarny
A samo auto nie jest tak do konca cichociemne, dla znawcy tematu z daleka powie, ze to RS :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Był może nie taki temat ale coś z niego się dowiesz. Samemu zamówiłem O2 RS ale z TDI i czekam ..... zobacz sobie ten link
Ogólnie jest problem aby sobie pojeździć RS. Musisz porozmawiać z jakimś dealerem.
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 08:44 ]
Zamieszczone przez MaicroftW pierwszym roku kupujac auto w salonie mozesz miec nawert 0% znizki, salon oferuje pakiet w promocyjnej cenie ~1850zl OC/AC/NW/Assistance itd W nastepnych latach bedziesz mial juz pewnie 60% znizki tak wiec pakiet w zaleznosci od firmy miedzy 4-5tys- podnieśli
Zamieszczone przez MaicroftFelgi min 16" do RS-a mniejsze nie wejda wiec szkoda czasu. Opony powiedzmy zalecane dla takiej felgi to 205/55/16 i taki GoodYear w tym wymiarze to koszt okolo 470zl/sztuka - ja polecam, sa inne innych firm mozna probowac, watek o oponach zimowych z tego sezonu jest na naszym forum - musisz poszukac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczobejrzałem klipy na youtube z dobrym widokiem obrotomierza
0-100 - ~7,3 s.
0-140 - ~ 11,1
0-200 - ~ 24,2
Jestem pod wrażeniem. Jeździłem kiedyś takim MB190 3.0 w 3 :shock: biegowym automacie i miał właśnie takie same wyniki (na dwójkę przełączał równo przy 100km/h). Więc IMHO rewelka jak na cywilny samochód :lol:
Zamieszczone przez mieczMam parę pytań do was
2. gdzie najlepiej w wawie szukać RS-a TFSI. Z tego co się zorientowałem, to chyba nie wszyscy dealerzy skód takowe oferują. Polecacie jakichś elastycznych delarów? Gdzie mogę sobie pomacać i się przejechać? Sinclan trochę daleko, ale chyba teraz przez Siekierkowski tam łatwo dojechać?
Co do kupna to proponuję zwrócić się do kolegów z forum: djczas lub Zoltar. Kilku osobom już pomogli przy kupnie.
Zamieszczone przez miecze. koła zimowe + opony (stalowe felgi - ale jaki wymiar i jakiej marki gumy - na razie jeżdżę oczywiście na Michellinach i mi się podobają)
f. czy są jakieś fajne/atrakcyjne cenowo radia w ofertcie skody, czy lepiej samemu sobie zamontować (umiem).
g. kolor - czarny
Radio możesz zostawić fabryczne ewentualnie dokupisz do niego wzmaka i lepsze głośniki + wygłuszenie drzwi.
czarny
choć ten niebieski też fajny
Generalnie bardzo dobry wybór. Auto świetnie wygląda, ma bardzo dobre osiągi i kosztuje w miarę rozsądnie :wink:
Możesz rozważyć zakup TDI ale przy takich przebiegach jak robisz to chyba nie ma sensu.
PowodzeniaAudi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
Kaszana
W swoim czasie również zastanawiałem się mocno nad zakupem RS i już byłem bliski
zakupu, ale zobaczyłem jedną z motoryzacyjnych premier ( wychodzi na wiosnę )
i chyba zdecyduję się jednak na nią.
A teraz do rzeczy:
gdy zastanawiałem się nad RS - em cena w polskim salonie wynosiła 113100 zł ( kombi
2,0 TFSI ) a CleioCars zaproponowało mi za około 97000 zł , a AutoForum za 95000 zł
( z możliwością delikatnej negocjacji ).
I gdybym się ostatecznie zdecydował na zakup na pewno dokonałbym go w jednej z tego typu firm a nie u nas w salonie.
A co się tyczy Peugeota 407 z silnikiem 2,2 HDI 170 KM to czytałem już wiele testów
tego auta i konkluzja zawsze była prawie identyczna: niedosyt jeśli chodzi o dynamikę,
każdy z jeżdżących spodziewał się więcej po tych 170 KM.
Silnik ma dwie turbosprężarki i podobno ciągnie równo od dołu ( bez żadnej turbodziury )
aż do prawie 5000 obr/min. ale ciągnie jakoś słabo dynamicznie.
Nie wiem, może żle dobrali przełożenia ( co się Francuzom często zdarza ) ?
Było prównanie z Passatem 2,0 TDI 170 KM i ten mimo niższego momentu obrotowego
miał wyraźnie lepszą elastyczność niż Peugeot ( przyspieszenie było identyczne ).
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 09:41 ]
Aha, jeśli chodzi o jazdę próbną to oferowali mi w Poznaniu - chyba u Jóźwiaka.
Trzeba się wcześniej umówić i oni biorą auto ze Skody Polska.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Kaszanagdy zastanawiałem się nad RS - em cena w polskim salonie wynosiła 113100 zł ( kombi
2,0 TFSI ) a CleioCars zaproponowało mi za około 97000 zł , a AutoForum za 95000 zł
I gdybym się ostatecznie zdecydował na zakup na pewno dokonałbym go w jednej z tego typu firm a nie u nas w salonie.
No i generalnie mam pewne obawy, np. nie wiem czy kupując w takiej firmie samochodu nie narażę się na "nieprzychylne spojrzenia w serwisie". Niby wiem, że jest gwarancja europejska itepe, ale przecież będę miał w dokumentach (gwarancji) wbitą pieczęć jakiegoś estońskiego dilera. No i jest pewne ryzyko z odbiorem. Co jak się na lawecie im poobtłukuje, albo coś z wyposażenia zginie, czy się coś im wgniecie.
Mam wrażenie, że jak się potarguję w salonie to z rabatem, pakietami i gadżetami może o 16 kPLN w dół nie zejdę, ale z połowę tego pewnie tak. Więc nie wiem czy gra jest warta świeczki
Komentarz
-
-
Kaszana
I jeszcze jedno : za połowę ceny radia fabrycznego kupisz takie radio, które jakością
brzmienia po prostu zmasakruje fabryczne.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Maicroftmiecz napisał/a:
b. tempomat - jeśli pozwala on ustrzec się jakoś ustrzec przed przekraczaniem 50 km/h w ter. zab. i złapaniem przez miśki
Na 50 to bedzie ciezko ustawic, chyba od 60 dziala jako taki, nigdy sie nie zastanawialem :twisted:
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 09:52 ]
I jeszcze jedno : za połowę ceny radia fabrycznego kupisz takie radio, które jakością
Zamieszczone przez miecz1. ile litrów wlewa się do baku w O II? Wychodzi mi 'tak na oko' że 47, co nie?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez mieczZamieszczone przez Kaszanagdy zastanawiałem się nad RS - em cena w polskim salonie wynosiła 113100 zł ( kombi
No i generalnie mam pewne obawy, np. nie wiem czy kupując w takiej firmie samochodu nie narażę się na "nieprzychylne spojrzenia w serwisie". Niby wiem, że jest gwarancja europejska itepe, ale przecież będę miał w dokumentach (gwarancji) wbitą pieczęć jakiegoś estońskiego dilera. No i jest pewne ryzyko z odbiorem. Co jak się na lawecie im poobtłukuje, albo coś z wyposażenia zginie, czy się coś im wgniecie.
Mam wrażenie, że jak się potarguję w salonie to z rabatem, pakietami i gadżetami może o 16 kPLN w dół nie zejdę, ale z połowę tego pewnie tak. Więc nie wiem czy gra jest warta świeczki
A jeśli chodzi o CleioCars to jest firma francuska, która działa od kilkunastu lat na zachodzie ( szuka w całej Europie dla klientów aut tańszych niż w salonach danego kraju )
i u nas otworzyła oddział.
Skody ściągają , z tego co pamiętam, z Estonii. Jeśli masz czas i ochotę to wejdż na
stronę Skody w Estonii i zobacz jakie są różnice cenowe między nimi a nami.
To są Twoje pieniądze , decyzja należy wyłącznie do Ciebie i w zasadzie nie powinna być nawet komentowana.
Ja piszę wyłacznie o sobie : gdybym miał kupić RS - a , próbowałbym to zrobić w jednej z tego typu firm.
Komentarz
-
Zamieszczone przez KaszanaI jeszcze jedno : za połowę ceny radia fabrycznego kupisz takie radio, które jakością
Bo np. ten panel to tak sobie wygląda, a z displejem od nawigacji wygląda już fajnie. Może jest coś "po środku"?
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 10:00 ]
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez miecz1. ile litrów wlewa się do baku w O II? Wychodzi mi 'tak na oko' że 47, co nie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczBo np. ten panel to tak sobie wygląda, a z displejem od nawigacji wygląda już fajnie. Może jest coś "po środku"?
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 10:06 ]
Zamieszczone przez mieczszkoda napisał/a:
miecz napisał/a:
1. ile litrów wlewa się do baku w O II? Wychodzi mi 'tak na oko' że 47, co nie?
55
Tyle wlewasz na stacji (od rezerwy do rezerwy), czy podałeś nominalną pojemność? Zbiornik ma przecież chyba 56l. To tylko litr ci na dnie zostaje?
a na powaznie, to srednia z "wlewu" to dokladnie 43,48689655L w moim przypadku :diabelski_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Kaszana
Mam sklerozę.
Ostatnio czytałem, że na rynku niemieckim około 50 % nowych aut jest kupowanych
poza salonami.A kto jak kto, ale Niemcy potrafią liczyć.
Nie dziwię im się: np. jedna z wielu,wielu firm działających na rynku niemieckim,
oferujących auta różnych marek ( www.intercar- 24.de ) proponuje RS- a kombi za
22941,50 Euro.Przy dzisiejszym kursie 3,9 zł/Euro wynosi to 89500 zł.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Czy oni nie mają dobrze?
Komentarz
-
mają, mają.
Najpierw dam szansę zarobić rodzimym sprzedawcom (żeby niemcy albo francuzi nie mieli jeszcze lepiej). Zobaczymy, czy mnie dopieszczą, czy oleją.
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 10:50 ]
Ale dobra, wysłałem zapytanie do CleioCars + prośbę o pełne informacje. Zobaczymy, jak szybko wszystkiego się u nich dowiem.
Komentarz
-
-
Czy przypadkiem nie jest tak, ze samochod sprowadzony tak jak kolega napisal z estoni bedzie produkowany w innej fabryce skody ( moze kazachstan ) i czy taki fakt ( jezeli zainstnieje) nie bedzie mial wplywu na jakos tego auta ?? Polskie egzemplaze sa produkowane w czechach.
Tak na marginecie jestem teraz w trakcie negocjowania ceny na O2 Elegance 1,9 TDI + dodatki ( lakier perlowy, ESP, Sunset, auto-alarm ) i najkorzystniejsza oferte otrzymalem od kolegi djczas ( upust okolo 10 tys pln, zakup pojazdu przez polski salon ).
radek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubikOctavie RS (czarną) możesz obejrzeć w Pol Mocie na Gruchacza. Przynajmniej dwa tygodnie temu jeszcze stała w salonie. Ale nie wiem jak z jazdą próbną.
Dowiedziałem się, że od ręki raczej nie kupię i że czas realizacji zamówienia około 2 miesięcy.
Tak, że mam czas...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftWlasnie cena podstawowa najczesciej jest nie ugięta
6% na auto (u mnie 6500) do tego spojlery do tylu (dwa wartosc ponad 1500pln) i zestaw glosnomowiacy nokii i cb
[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 18:55 ]
no i wieszak na marynarkenasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
Komentarz